Mas Miró

BAIXA

ON SOM

Finca Mas Miró, s/n. Mont-roig del Camp
info@masmiro.com
www.masmiro.com
“Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”. L’obra i l’univers de Joan Miró es van gestar en aquesta població tarragonina, en el marc estricte de Mas Miró i de les terres que l’envolten. És allà on el 1911, després d’una malaltia, l’artista va decidir dedicar-se a la pintura.

Mas Miró va ser el model de l’obra més emblemàtica de l’etapa figurativa de l’artista, “La Masia”, però també on va germinar i madurar la seva obra posterior i on es va perfilar el seu complex llenguatge simbòlic.

A partir dels anys 20 del segle XX Miró va compartir el seu temps entre París, Barcelona i Mont-roig. Durant els estius es va allotjar gairebé invariablement al Mas Miró, des d’on continuava produint la seva obra i on va iniciar sovint una nova etapa creadora, com l’escultura, pel treball de la qual es va construir un taller a la masia l’any 1948.

El vincle estret i indissoluble entre el mas de Mont-roig i Miró va perdurar tota la seva vida, i malgrat va establir la seva residència a Mallorca a partir de 1956, Miró va continuar anant i treballant al mas fins el 1976.

Anem de visita

Actuament la Fundació Mas Miró està treballant en la rehabilitació de la casa i el taller de l’artista, així com en la recuperació de les terres de conreu que els envolten, per tal de convertir Mas Miró en un equipament cultural obert al públic i en un punt de referència per entendre la vida i l’obra de Joan Miró.

“Mallorca, Barcelona i Mont-roig han configurat la meva personalitat. D’aquest triangle va néixer el meu art”.

L’obertura de Mas Miró posarà en relleu la importància d’aquesta masia i de l’entorn de Mont-roig en la vida i la creació artística de Joan Miró, i completarà el triangle essencial sobre l’artista, format per la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca.

Joan Miró

Joan Miró (Barcelona, 1893 - Palma, 1983) és un dels artistes catalans més universals del segle XX. Pintor, escultor, gravador i ceramista, conegut per la seva discreció i silencis llegendaris, és a través de la seva obra que Miró mostra la seva rebel·lia i disconformitat pels esdeveniments històrics i polítics que li toca viure.

L’arrelament al paisatge de Mont-roig primer i posteriorment al de Mallorca, on s’acabà establint definitivament als anys 50, va ser determinant en la seva obra i en el seu llenguatge. Barcelona, Mont-roig, Mallorca, però també París (anys 20), Nova York (anys 40) i el Japó (anys 60) van ser els seus paisatges emocionals, malgrat Mont-roig va ser sempre el contrapunt, el xoc original al qual sempre tornava.

Miró va fugir sempre de l’academicisme, i per comprendre la seva obra hem d’entendre el seu vincle amb la terra, així com el seu interès pels objectes quotidians i per l’entorn natural. Tot això el va portar a crear aquest llenguatge tan personal i únic que el situa com un dels artistes més influents del segle XX. I per això la seva obra no pot ser adscrita a cap moviment determinat.
Joan Miró al taller de Mas Miró, Mont-roig 1965. ©Arxiu Successió Miró

© fotos: Fundació Mas Miró