Casa de les Punxes

BAIXA

ON SOM

Avinguda Diagonal, 420 Barcelona
930 185 242
www.casadelespunxes.com
L’espectacular edifici, revolucionari tant en l’aspecte artístic com en el tècnic, és un dels més emblemàtics de Barcelona, a la vegada que clau per entendre el fenomen modernista català. L’any 1975 va ser declarat Monument Històric Nacional degut al seu gran valor històric, patrimonial i arquitectònic. L’actual projecte neix el 2016, amb l’objectiu de ser un espai de difusió de la cultura i de la seva història centenària, entenent cultura com una font inesgotable de coneixement i, a la vegada d’entreteniment.

Amb una ubicació privilegiada, a la zona popularment coneguda com el “Quadrat d’Or”, al barri de l’Eixample de Barcelona, ocupa una illa triangular aïllada, sent l’únic edifici modernista de Barcelona amb aquest particular emplaçament. La casa, anhela a la simplicitat estilística i formal, a la vegada que és revolucionària en la seva estructura i concepció, evocant una relectura de la societat del segle XIX.

La Casa de les Punxes alberga un interessant projecte multi-sensorial que recull una significativa part del saber, de la història, de l’art i de la cultura a fi de conservar-la, exhibir-la i comunicar-la a la societat. El suggestiu projecte museístic planteja una proposta tant educativa com lúdica, on els seus espais es transformen en múltiples formes i maneres.

L’edifici

La Casa de les Punxes va ser construïda a principis del segle XX per Josep Puig i Cadafalch qui, juntament amb Antoni Gaudí i Lluis Domènech i Muntaner, està considerat un dels arquitectes més importants del modernisme català. Puig i Cadafalch va desenvolupar, a la vegada, un rol fonamental com a arqueòleg, historiador de l’art, urbanista i polític, convertint-se, així, en un dels personatges més rellevants de la història de Catalunya.

Visitar la casa suposa delectar-se amb la seva meravellosa arquitectura, fascinar-se amb la història que amaga i descobrir el seu genial arquitecte. Però no només això, també permet conèixer la història de Catalunya i aprendre del modernisme català. La Casa de les Punxes, revolucionària tant en l’aspecte artístic com en el tècnic, és un dels monuments més representatius de la ciutat, producte d’una època caracteritzada pel progrés econòmic de la burgesia, per fortes tradicions artesanals i per una àmplia industrialització.

Anem de visita

Innovador equilibri entre l’espectacularitat i el vigor

La Casa de les Punxes és avui un Museu amb un paper clau en la transformació de la societat i de compromís amb la seva gent.

El recorregut dels visitants està pensat i dissenyat per a ser un viatge en el temps, en un marc monumental i insòlit amb un profund contingut històric, artístic i cultural. No es tracta solament d’entrar a la Casa de les Punxes, sinó de penetrar a la seva història, a la seva ànima i a la seva simbologia.

Les noves tecnologies incorporades, reforcen el caràcter narratiu de la visita: impactant i multi-sensorial es planteja la museografia com un art en si mateix. La fusió del vídeo i l’animació és un dels atractius de la proposta: a través de la recreació d’espais, paisatges i situacions i introduint, al mateix temps, personatges reals i ficticis per tal d’exposar la llegenda de Sant Jordi, la seva relació amb la Casa de les Punxes i la importància cultural i històrica a Catalunya i a altres cultures i territoris.

La terrassa, la gran desconeguda

Amagada en ple centre de Barcelona, l’enigmàtica i gran desconeguda terrassa és un dels espais més impressionants de la Casa de les Punxes.

La imponent torre major, és ara l’espai dedicat a Josep Puig i Cadafalch, oferint-li així, el seu merescut homenatge.

A les punxes restants, es presenten i analitzen l’estil propi de Josep Puig i Cadafalch, els seus recursos tècnics, els seus referents arquitectònics, el paper dels seus col·laboradors – els grans artesans del moment- i la inspiració wagneriana que impregna tota l’obra.